Nieuws

Certificering opleidingen Energie Productietechniek

In het geval er voor een bepaalde beroepsgroep of arbeidsmarktsector geen passende beroepsopleiding bestaat is het niet mogelijk om bij reguliere onderwijsinstellingen een diploma te behalen. Voor mensen die werkzaam zijn in dergelijke beroepen of sectoren kunnen in dat geval een erkende kwalificatie behalen door middel van een zogenaamde erkende branchestandaard. Branchestandaarden zijn door een branche ontwikkeld en inhoudelijk anders dan de standaarden die gelden voor het mbo (Crebo) of hbo (Croho). Branchestandaarden of branchekwalificaties worden binnen sectoren en branches steeds meer gebruikt om de eisen die aan vakbekwame medewerkers worden gesteld, aan te geven. Via een EVC-procedure kan worden bepaald in hoeverre iemand voldoet aan een branchestandaard.

Deze weg is ook gekozen voor de opleidingen Energie Productietechniek. Voor deze opleidingen, inclusief de aanverwante opleidingen ‘Dieselmotoren en Powerpacks’ en ‘Koel- en vriestechniek’,  is een aanvraag ingediend bij kenniscentrum EVC voor erkenning en goedkeuring als branchestandaard. De Vereniging Afvalbedrijven treedt bij de aanvraag op als vertegenwoordiger namens de werkgevers en bedrijven die belang hebben bij erkenning en certificering van de kwalificaties. De Stichting van de Arbeid neemt het besluit over de aanvraag. Naar verwachting zal het besluit over ca. 2 maanden bekend worden gemaakt.

Zodra de erkenning is afgegeven wordt het mogelijk om de opleidingen of delen daarvan af te sluiten met een erkend Ervaringscertificaat waarin de competenties van deelnemers zijn vastgelegd. Als alle competenties voldoen aan de beroepseisen volgens de branchestandaard kan hij/zij met het ervaringscertificaat in de hand een volwaardig diploma of certificaat behalen.

Naast de aanvraag voor erkenning van de branchestandaard worden de kwalificaties tevens ingeschaald in het zogenaamde Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF/EQF (Netherlands /European Qualification Framework). Dit raamwerk is door de Europese commissie opgezet om het niveau van door de overheid gereguleerde kwalificaties en private kwalificaties inzichtelijk te maken. Een NLQF inschaling vertelt iets over wat iemand kan en weet als een bepaald leerproces is afgerond. Ook de Crebo(MBO) en Croho(HBO) kwalificaties zijn door middel van het NLQF gewaardeerd.

Met beide acties ten aanzien van de opleidingen krijgen zowel de deelnemers van de opleidingen als de bedrijven meer en een beter beeld van de kwaliteiten van werknemers.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.